Pas procedures over Bruil voor de rechter worden spannend

Analyse door Piet Venhuizen

 

De standpunten in de Arnhemse gemeenteraad over de kosmt van de asfaltfabriek naar de Koningspleij liggen al jaren vast.

 

Op 25 september 2006 zei de Arnhemse gemeenteraad ‘ja’ tegen de komst van asfaltfabriek Bruil van Wageningen naar industriegebied de Koningspleij. Stemverhouding: coalitie (PvdA, CDA, GroenLinks) voor, oppositie tegen.

Maandagavond sprak de Arnhemse raad opnieuw over Bruil. Nu ging het om het rapport van onderzoeksbureau TNO waarin wordt gesteld dat de komst van Bruil milieukubdug verantwoord is. Krachtsverhouding: coalitie voor, oppositie tegen.

Zo krijgt het jarenlange dispuut iets van een rituele dans. De tijd schrijdt voort, maar de standpunten veranderen niet, wat er ook gebeurt. Een rapport van een van de meest gerenommeerde bureaus op milieutechnisch gebeid verandert niets aan het standpunt van de oppositiepartijen dat zij tegen de komst van Bruil zijn. Zij zien die fabriek gewoon niet graag komen, ook al wordt het een schone fabriek. Zij wijzen erop dat het een hoog ding wordt, dat er vrachtwagens af en aan zullen rijden over de Pleijroute en dat van tijd tot tijd (veertig uur per jaar volgens de modellen) iets te ruiken zal zijn van het fabricageproces.

De coalitiepartijen wijzen erop deze omstandigheden binnen de wettelijke kaders vallen en dat ook TNO meent dat er amper sprake zal zijn van overlast. Milieupartij GroenLinks, die van de oppositie uiteraard de wind van voren krijgt, stelt dat per saldo het milieu erop vooruit gaat. In Wageningen produceert Bruil niet milieuvriendelijk, in Arnhem zal dat wel gebeuren.

Nu moet het bestemmingsplan nog worden aangepast. Met de krachtsverhoudingen in de Arnhemse raad in het achterhoofd staat bij voorbaat vast dat de wijziging geen probleem zal zijn. Wat dan echter evenzeer vaststaat is dat de tegenstanders van Bruil in Presikhaaf, Stadseiland en Westervoort gaan procederen tegen het nieuwe bestemmingsplan. Pas dan wordt het spannend. Want de Raad van State is niet de Arnhemse raad.

 

Bron: de Gelderlander, 20 mei 2009

 

Vervolg informatieve behandeling OMA door gemeenteraad

De informatieve behandeling van het Onafhankelijke Milieu Advies van TNO wordt tijdens de Politieke Maandag op 11 mei van 20.00 tot 21.00 uur voortgezet. Door te klikken op agenda PM 11-5-2009 komt u bij de vergaderstukken.